“Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zo zou je mijn voortraject wel een beetje kunnen omschrijven. Want tijdens mijn studie Handelsingenieur werd ik wel geprikkeld door Logistiek, maar toch koos ik voor Marketing en Personeel & Organisatie. Na mijn studies werd al snel duidelijk dat geen van beide sectoren me de uitdaging bood die ik zocht. Tot ik terechtkwam bij H.Essers. Vanaf de eerste kennismaking werd ik meteen getriggerd door het ‘tastbare’ karakter van logistiek. Werken met mensen en fysieke processen in plaats van enkel cijfers. Efficiëntie optimaliseren. Procesverbeteringen aanbrengen. Dát waren de dingen waarmee ik me wilde bezighouden. Ik heb dan ook geen moment getwijfeld en stapte vol enthousiasme in mijn Operational Manager Traineeship. Drie jaar later ben ik enorm vereerd met de nominatie als Rookie of the Year.” – Lien Briers

 

Mijn traject

Het Operational Management Traineeship gaf me de kans om alle aspecten van de job te ontdekken. Ik draaide onder andere mee met het transport — en ging zelfs de baan op met een chauffeur — volgde de leidinggevenden en leerde bij solutions design hoe tarieven bepaald worden. Die kennis komt me vandaag nog steeds enorm van pas. Daarna ging het razendsnel. De toen openstaande vacature bij Operations Support sloot naadloos aan bij mijn traineeship, dus ik solliciteerde meteen. Hier leerde ik alles over de analytische én financiële kant van het magazijn. Een jaar later kwam dan de functie als Warehouse Manager vrij. Ik voelde dat ik voldoende kennis had van het financiële, maar ik wilde groeien in het leiderschap. Dus waagde ik mijn kans. Met succes. Die functie was de perfecte voorbereiding op mijn huidige job als Operations Manager.

 

Mijn werkplek

Het leukste aan het werken in een magazijn? De bedrijvigheid en afwisseling. Ik heb me nog geen enkele dag verveeld. Een multi-customermagazijn, in ons geval pharma en chemie, is natuurlijk vrij complex. Ik zie het als ‘ons groot project’ om een deel van die complexiteit te elimineren. Ik wil er stapsgewijs een stabiele en winstgevende omgeving van maken, waar iedereen graag komt werken. Ik haal er veel voldoening uit wanneer ik mezelf en het team naar een hoger niveau kan tillen.

Verder draag ik zelfontwikkeling hoog in het vaandel. Als ik iets niet weet of moeilijk vind, zoek ik het op, koop ik een boek of vraag ik om hulp. Ik heb een uitstekende band met mijn Business Unit Manager. Bij hem kan ik altijd terecht met vragen. Ik kan ook gewoon rechtuit zeggen wat er op mijn lever ligt. Dankzij zijn steun en schouderklopjes wordt de weg een stuk minder hobbelig.

 

Mijn realisaties

Aan deze verbeteringen werkte ik de afgelopen jaren:

  • Andere lay-out van de hal voor meer ruimte en efficiëntie
  • Een verifieerbare link tussen de klachten en de opvolgingsgesprekken van de operatoren, ook krijgen zij wekelijkse updates over de kwaliteit of klachten.
  • Geheugentraining door visualisatie van het ‘topic van de dag’
  • Stimuleren tot juist sorteren door ‘nudging’ (hoera voor mijn marketingachtergrond)
  • Algemene operationele verbeteringen en systeemwijzigingen, zoals een optimale palletsamenstelling voor klanten met verschillende verpakkingstypes, barcode scanning, operatoren specifieker inzetten op hun specialisatie (pharma of chemie) en de standaardisering van procedures en systemen.

 

Over H.Essers

Ik voel me als een vis in het water bij H.Essers en kan me helemaal vinden in hun bedrijfsvisie. Ik ben positief ingesteld en probeer dat ook over te brengen naar het team. Ik geniet zelf ook heel erg van  mensen rondom mij. Ook het duurzame aspect houdt me sterk bezig. Als transportbedrijf kun je effectief een verschil maken.

 

Over de toekomst

Ik ben intussen sinds 1 juli aan het werk als Operations Manager en leer nog elke dag bij. Mijn verdere toekomstplannen kregen dus nog geen concrete vorm. Maar ik sta ik zeker open voor verdere groei wanneer de tijd er rijp voor is. Ook haal ik veel energie uit zelfontplooiing en “lessons learned”. Het is altijd leuk om vast te stellen dat je aanpak de tweede keer nog effectiever en efficiënter is dan de eerste keer. De vertaalslag van een creatief denkproces naar een concreet merkbare verbetering, daar doe ik het voor!

 

Mijn lessons learned

Al van jongs af leg ik de lat zeer hoog voor mezelf. Bijzonder kritisch en nooit zomaar tevreden, ook al was het resultaat positief, moést ik altijd maximaal presteren. Mijn gedrevenheid en doorzettingsvermogen hebben me erg geholpen in de logistieke sector, maar omgekeerd is dat ook het geval. Ik heb geleerd dat je niet alles kunt controleren. En vooral: dat dit ook niet hoeft. Want er duiken altijd onverwachte situaties op. Loslaten dus. Er is ruimte voor fouten, het is gewoon een kwestie van relativeren en oplossingen zoeken. En zorgen voor verbetering. Ik geniet ervan als ik hierbij mijn creativiteit de vrije loop mag laten, en mijn team kan betrekken. Ik geloof sterk in ‘the wisdom of crowds’ en open dialogen. Niet alles loopt zoals we het willen, maar humor en verbondenheid zijn sterke motivatoren.

 

Mijn boodschap aan andere rookies

Geloof in jezelf. Wanneer je pas afgestudeerd bent, sta je wat onzeker in de wereld. Want tussen de praktijk en de schoolbanken ligt natuurlijk een wereld van verschil. Zet je over die twijfel heen en begin er gewoon aan. Met een flinke dosis motivatie en je logisch verstand lukt het vast wel. En een goede begeleiding natuurlijk. Daarover heb ik alvast niet te klagen.